Obnova náteru parného rušňa Orenstein&Koppel 2911/1908 z expozície KPŽT - pamätníka železničnej dopravy

V tomto roku nám bola po viacročnom úsilí pridelená dotácia z Trnavského samosprávneho kraja na projekt „Oprava expozície Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia - pamätníka železničnej dopravy“.

Jedná sa o obnovu náteru historického rušňa Orenstein&Koppel 2911/1908. Je to parný rušeň vyrobený v roku 1908. Mnohí si ho pamätajú z prevádzky po dnes už neexistujúcej trati na Hospodárskej ulici pri obsluhe cukrovaru. Rušeň bol v prevádzke v Trnavskom cukrovare do roku 1972. V súčasnosti je vo vlastníctve občianskeho združenia "Klub priateľov železníc Trnavy a okolia". Rušeň však z dôvodu poveternostných vplyvov nutne potrebuje obnovu náteru, pretože v opačnom prípade mu hrozí úplne prehrdzavenie a trvalé znehodnotenie tendra, kabíny aj podvozku.

1-3.jpg (215 KB)

2-5.jpg (211 KB)

Dotácia z Trnavského samosprávneho kraja však nepokryje všetky náklady na obnovu náteru rušňa, preto KPŽT touto cestou sa snaží osloviť možných sponzorov so žiadosťou  o finančnú podporu určenú na zabezpečenie úspešnej realizácie obnovy rušňa.

Snahou KPŽT je aby rušeň po obnove vyzeral ako v roku 2013.

rusen_v_roku_2013.jpg (67 KB)

Vzhľadom na skutočnosť, že odstránenie starého náteru, oprava hrdzavých častí, tmelenie, náter a zasklenie okien parného rušňa Orenstein&Koppel 2911/1908 sú odborné práce, tak tieto vykoná odborná firma, ktorá má skúsenosti s opravou železničných vozňov.

Cieľom obnovy je zatraktívnenie vzhľadu rušňa a celej expozície KPŽT pre všetky vekové kategórie obyvateľov mesta Trnava ako aj jeho návštevníkov.

Denne sledujeme mladé rodiny s deťmi prípadne starých rodičov s deťmi ako účelovo prichádzajú na železničnú stanicu, aby si prezreli naše vystavované exponáty, čo nás nesmierne teší a povzbudzuje do ďalšej činnosti a preto veríme, že aj na základe Vášho finančného príspevku budeme môcť naďalej úspešne zachovávať historické artefakty železníc aj pre ďalšie generácie.

Kontaktné údaje o klube sú v sekcii "Kontakty".